*Kultur i en global verden

Tirsdage kl. 10.00 – 11.40
(Sidste undervisningsdag er den 17. december)

TEMAER:
Kulturmøder i hverdagen.
Kulturmøder i samfundet og som en del af samfundets systemer.
Mangfoldighed og menneskesyn.
Nationalitet og globalisering.
Migration og integration.

*Slægtsforskning for begyndere

Onsdage kl. 12.25 – 14.05

Har du lyst til at lære at slægtsforske?
Find ud af hvor spændende det er at finde frem til dine aner helt tilbage til år 1700., måske. Det kan også være, du kan få aflivet eller bekræftet familiemyter.
Det eneste, du behøver for at komme i gang, er din egen dåbsattest og måske også dine forældres fødedato og fødested.
Du skal dog også være nogenlunde sikker i brug af en computer.

*Mental styrketræning

Tirsdage kl. 12.25 – 14.05 (I ulige uger)

På dette hold ”styrketræner” vi med hjernen og arbejder med mestring af eget liv. Vi kender allesammen til, at dét, som vi fokuserer på, kommer til at fylde mere. Det er desværre ofte sådan, at dét, der kommer til at fylde, er dét, der stresser os. Til mental styrketræning prøver vi at fokusere på det, der kan styrke og hjælpe os, herunder ro og en god attitude over for udfordringer. Vi arbejder på holdet med metoder fra mindfulness og mestringsstrategi.

På kurset vil vi bruge øvelser som bodyscan og åndedrætsøvelser. Derudover arbejder vi med at sætte ord på de ting, der frustrerer os. Vi forsøger at belyse vores udfordringer fra et konstruktivt perspektiv, så de ikke tager magten fra os. Målet med kurset er at få nogle gode redskaber til at håndtere hverdagen i en omskiftelig tid.

Kunsthistorie

Torsdage kl. 12.25 – 14.05

Vi beskæftiger os med kunsthistorien og dens forskellige perioder – ismer og bevægelser – og diskuterer vores oplevelser af de viste værker.

På dette kursus ser vi på hele kunsthistorien og undersøger sammen, hvad der er karakteristisk for en periodes billeder. Vi vil også se på de nyere kunstretninger eller -ismer, der opstår i det 20. århundrede. Et århundrede, der på baggrund af det 19.århundredes industrialisering udvikler en række nye medier at udtrykke kunsten igennem. 1. Verdenskrig og dens følger, mellemkrigsårene med opsving og depression og 2. Verdenskrig bliver afgørende for den retning, kunsten tager både i Europa og USA. Det betyder, at vi både kommer igennem -ismerne og post -ismerne.

Samfundsfag

Mandage kl. 12.25 – 14.05

Vi lever i en tid, hvor store politiske spørgsmål om klima og miljø, sundhed og velfærd, flygtninge og indvandrere, krig og forsvar er blevet centrale for den politiske dagsorden. Efter folketingsvalget i efteråret 2022 med rekordmange nye partier, blev SMV-regeringen dannet ’hen over midten’, hvilket var et brud på den hidtidige blokpolitik.
Vi vil diskutere hvilken betydninger de nye politiske skillelinjer kan få for det politiske system. Måske bør vi i lyset af de globale udfordringer, for vores børn og børnebørns skyld, gøre op med de hidtidige forestillinger om partier og ideologier?

Nye begreber som ’antropocæn’ der egentlig har en geologisk oprindelse, peger på, at menneskene i dag sætter så stort et økologisk aftryk på Jorden, at vi kan kalde den nuværende epoke for ’menneskenes tid’.
Vi som mennesker har vænnet os til at se menneskeheden som de eneste, der skal tages moralsk hensyn til. Men har vi som mennesker ikke også et ansvar for Jordens økosystemer?
Hvordan bør vi forholde os til kommende generationers fremtidsmuligheder og for livet på Jorden?

Trossamfund i København

Onsdage kl. 10.00 – 11.40

Kun lidt over halvdelen af københavnerne er medlemmer af Folkekirken. Mange andre er knyttet til de ca. 125 andre godkendte trossamfund i Danmark, der siden 1682 er kommet til landet som følge af indvandringer, kulturmøder og globaliseringsbølger.
Kurset starter kronologisk med den gamle nordiske religion asatroen, der i dag dyrkes af flere tusinde. Dernæst følger en gennemgang af kristendommen og dens udvikling i Danmark fra vikingetiden til i dag.
Derefter præsenteres jødedom, islam og forskellige former for østlige religioner og sekter.

Ud over foredrag og film på højskolen arrangeres der besøg til museer, kirker og andre religiøse samfund. Så der kan efter aftale komme udgifter til transport og entre.
Udgifter til kopier må påregnes.

Opera

Torsdage kl. 10.00 – 11.40

Opera er én af de mest intense kunstarter, der favner alle dele af teatrets mystik, sangernes teknik, rørende, dramatiske og morsomme handlinger, der med musikken baner vej til vores inderste. De fleste vil opleve, at opera er vanedannende! Vi kaster os endnu engang ud i det store opera-hav, hvor vi gribes af de store følelser, musikken, dekorationerne og kostumerne. Vi går gennem tid og rum i operahistorien og griber nu’et og ser os selv gennem teaterets magi. Alle kan være med. Tag med på opera-eventyr, hvor det utænkelige sker!

*Læsestudiegruppe

1. mandag i hver måned kl. 12.30 – 14.05

Kan du lide at læse bøger? Vil du dele din glæde for bøger med andre? Så er en læseklub måske noget for dig. Vi mødes, og taler om den bog vi i fællesskab har valgt som emne.

*Slægtsforskning for øvede

Torsdage kl. 10.00 – 12.00

Som øvede slægtsforskere er der næsten uanede muligheder for at finde sine aner. Statens Arkivalier arbejder på højtryk, så vi kan dykke ned i millioner af sider på vores pc’er. Vi arbejder som en studiekreds, hvor vi også lærer af hinandens erfaringer. Du opfordres til at medbringe egen
PC eller en USB-nøgle til at gemme de fundne optegnelser på.

Print/kopier afregnes til kontoret efter hver undervisningsgang.

*Slægtsforskning for øvede

Tirsdage kl. 10.00 – 11.40

Dette kursus vil få dig videre med din slægtsforskning. Få inspiration til at finde din egen historie i en studiekreds, hvor vi kan lære af hinandens erfaringer. Det forudsætter, at du har benyttet kirkebøger og folketællinger en hel del, samt at du har et godt kendskab til internettet. Du opfordres til at medbringe egen PC eller en USB-nøgle til at gemme de fundne optegnelser på.

Print/kopier afregnes til kontoret efter hver undervisningsgang.