Kost, sundhed og sygdom – historisk set

Cand.scient. i Idrætsvidenskab og Historie

Gertrud Jørgensen

Max. 40 deltagere

Mandag 12.25-14.05

 

 

Kost, sundhed og sygdom – historisk set. Gennem tiderne har der været mange forskellige ideer om sundhed. Vi dykker ned i idealer helt tilbage fra oldtiden og op til nutiden. Hvilke tanker har man haft om, hvad der var den rigtige kost og aktivitet? Hvornår opstod den moderne tanke om motion, og
hvad var der før den? Hvordan forstod man sygdom i gamle dage? Vi skal kigge på gymnastikbevægelsen, helsekost og kolde omslag, sindssyge og hysteri, afhængighed og kropsidealer.

Udgifter til kopier må påregnes.

Filosofi

Aske Nørgaard

BA og kandidatstuderende i filosofi

Onsdage kl. 12.25 – 14 05

Max. 25 deltagere

 

 

Både dyr og Guder er, som de er. Men det gælder ikke mennesket, som befinder sig et eller andet sted mellem de to væsner. Vi er ikke bare som vi er, men er frie til at være på den ene eller den anden måde. Og med denne frihed følger også et begreb om, at vi bør være på den ene eller den anden måde. Etik er den disciplin, der handler om, hvordan vi bør og ikke bør være. Derfor handler etik specifikt om at være menneske.

Men spørgsmålet ”hvordan bør jeg være?” eller mere konkret ”hvad bør jeg gøre?” er intet nemt spørgsmål, for der følger ingen manual med til at være menneske, og derfor forbliver spørgsmålet, vedrørende hvordan vi bør være, et åbent spørgsmål.

Er det hos Gud, vi skal lytte efter svar på de spørgsmål, som vi selv stiller, men har så svært ved at svare på? Eller er det dyrene, vi skal lytte til og lære af? Eller findes der et menneskeligt svar på den udfordring, der grundlæggende er forbundet med at være menneske? Det er filosofiens påstand. I kurset vil vi sammen udforske, om det er muligt at lære, hvordan man lever et godt liv. 

Udgifter til kopier må påregnes.

Tværfagligt: Romantikkens verden

Cand.mag. i Musik- og Teatervidenskab

Lilo Sørensen

Billedkunstner, kandidat i Kunstteori og formidling (cand.art.
perit.)

Jonas Georg Christensen.

Onsdage kl. 10.00 – 11.40

Max. 40 – 50 deltagere

 

 

Romantikken er knyttet til industrialiseringen i 1800 tallets Europa.
Opfindelsen af dampmaskinen revolutionerer produktionsforhold og transportmuligheder. Folk søger mod byerne i håb om arbejde på de nye fabrikker. Efter revolutioner og krige reagerer romantikerne ved at vende sig fra teknikken og storbyen for at dyrke naturen. Vi skal se nærmere på de politiske, sociale og økonomiske forhold, der danner grundlag for de romantiske tankestrømninger, hvor også kunst.

Københavns lokalhistorie

Cand. mag. i historie, billede kunst og design

Nathalie Emma Jørgensen

I dette kursus tager vi på opdagelse i Københavns lokalhistorie.
Vi dykker ned i historien om byen og dens udvikling, med nedslag i forskellige bydele. Vi ser på de mange fortællinger om København og hvordan disse er opstået. Vi kigger på fotografier, avisartikler og arkæologiske fund m.m., og bruger dette til at stykke en historie sammen om det København vi kender i dag. Handel, samfundsforhold, arkitektur og lokale begivenheder og personer er fokuspunkterne i kurset.


Udgifter til kopier må påregnes.

Opera

Cand.mag. i Musik- og
Teatervidenskab

Lilo Sørensen

Torsdage kl. 10.00 – 11.40

Max. 50 deltagere

 

 

Opera er én af de mest intense kunstarter, der favner alle dele af teatrets mystik, sangernes teknik, rørende, dramatiske og morsomme handlinger, der med musikken baner vej til vores inderste. De fleste vil opleve, at opera er vanedannende! Vi kaster os endnu engang ud i det store opera-hav, hvor vi gribes af de store følelser, musikken, dekorationerne og kostumerne. Vi går gennem tid og rum i operahistorien og griber nu’et og ser os selv gennem teaterets magi. Alle kan være med. Tag med på opera-eventyr, hvor det utænkelige sker!

Slægtsforskning for øvede*

Rose Marie Spooner

Torsdage kl. 10.00 – 12.00

Max. 8 deltagere

Som øvede slægtsforskere er der næsten uanede muligheder for at finde sine aner. Statens Arkivalier arbejder på højtryk, så vi kan dykke ned i millioner af sider på vores pc’er. Vi arbejder som en studiekreds, hvor vi også lærer af hinandens erfaringer. Du opfordres til at medbringe egen
PC eller en USB-nøgle til at gemme de fundne optegnelser på.

Print/kopier afregnes til kontoret efter hver undervisningsgang.

 

Slægtsforskning for begyndere*

Birthe Svendsen

Tirsdage kl. 12.25 – 14.05

Max. 8 deltagere

Med udgangspunkt i egen fødsel og dåb søger vi hovedsagelig i kirkebøger og folketællinger på nettet for at finde tilbage i slægtshistorien. Der bliver undervist med udgangspunkt i den enkeltes behov. Kendskab til EDB på brugerniveau er en forudsætning for at deltage på dette hold. Du opfordres til at medbringe egen PC eller en  USB-nøgle til at gemme de fundne optegnelser på.
Print/kopier afregnes til kontoret efter hver undervisningsgang.

Slægtsforskning for fortsættere*

Birthe Svendsen

Tirsdage kl. 10.00 – 11.40

Max. 8 deltagere

Dette kursus vil få dig videre med din slægtsforskning. Få inspiration til at finde din egen historie i en studiekreds, hvor vi kan lære af hinandens erfaringer. Det forudsætter, at du har benyttet kirkebøger og folketællinger en hel del, samt at du har et godt kendskab til internettet. Du opfordres til at medbringe egen PC eller en USB-nøgle til at gemme de fundne optegnelser på.

Print/kopier afregnes til kontoret efter hver undervisningsgang.